Even voorstellen: bestuurslid Mira Jongeneelen

Vorige
Mira Jongeneelen klimt al jaren en noemt als "wapenfeit" dat ze ooit in de limits kwam toen ze een 6b boulderde. Ze is oud bondscoach van jong oranje, gaf al training in de jaren ‘90 en zet zich in als coördinator van de series in Brabant en Gelderland. Ook is ze nationaal route- en boulderscheidsrechter. In het dagelijks leven is Mira gedragswetenschappelijk onderzoeker en participatieadviseur in het publieke domein. Mira heeft zich al lang voor de feitelijke oprichting van de sectie sportklimmen hard gemaakt voor de oprichting. Waarom? Mira vertelt:

‘’Ik heb me ingezet voor het oprichten van de Sectie Sportklimmen omdat ik denk dat het goed is dat naast alle professionaliteit en gezelligheid die klimhallen en boulderhallen bieden, er ook ruimte is en blijft voor klimactiviteiten die voor deze organisaties wat minder interessant zijn, commercieel gezien. Denk bijvoorbeeld aan buiten klimmen. En mijn 10-jarige dochter heeft bijvoorbeeld al veel verschillende trainers gehad in de klimhal. Met het vertrekken van deze trainers gaat er kennis en ervaring verloren, jammer is dat toch! Maar voor een langdurige carrière als trainer in een hal is de sport nog niet ver genoeg.
Aan de andere kant van het spectrum van het sportklimmen bevinden zich de NKBV-regio's en de NKBV-leden die in deze regio's soms een leven lang actief zijn. Zij hebben weliswaar veel expertise op het gebied van veiligheid, maar wat minder op het gebied van trainingsleer en sportprestatie. Lang niet alle indoor-klimmers weten de regio's te vinden. De sport ontwikkelt zich ook gewoon erg snel. Juist de kennis over deze nieuwe ontwikkelingen blijft nu wat te veel bij de echte topsporters hangen, in het Nederlands team. Maar sportklimmen is veel meer dan alleen wedstrijden, ook het prestatiegerichte sportklimmen! Ik zet me er graag voor in om alle kennis en kunde in Nederland te behouden en ontsluiten voor de hele sportklimcommunity. Daarnaast lijkt met me tof om activiteiten te organiseren die wat minder gericht zijn op de lokale communities rondom een klimhal of een regio.’’