Irene Pieper geeft tips voor het maken van een trainingsschema

Vorige
Je bent toe aan meer dan alleen een beetje willekeurig die leuke boulders of routes klimmen en wilt naar een specifiek doel toewerken. Vanaf 3 keer trainen per week wordt het interessant om te beginnen met een trainingsschema, zodat je verschillende soorten trainingen en intensiteit op elkaar af kunt stemmen.TIP 1 Bepaal je doel, waarvoor je wilt trainen en wanneer je deze doelstellingen wilt halen
Zorg ervoor dat deze doelen realistisch zijn, zodat trainen niet in een teleurstelling eindigt.

TIP 2 Train systematisch en zorg voor een goede opbouw en afwisseling in je trainingen
Bouw de intensiteit van je trainingen geleidelijk op. Ga niet te snel, wissel verschillende trainingen met elkaar af en zorg voor een wekelijks goed verdeelde ‘workload’. Een beetje trainen door de week en veel klimmen in het weekend zal niet dezelfde lange-termijn resultaten opleveren als goed verdeelde trainingsweken.

TIP 3 Plan krachttraining bij voorkeur na een rustdag
Als je fris bent haal je het meest uit je krachttraining. Combineer je krachttraining met iets anders (bijvoorbeeld techniek trainen) in dezelfde training, begin dan altijd met de krachttraining, dus als je nog fris bent.’’


TIP 4 Zorg ervoor dat je goed hersteld van je trainingen
Hoe beter je hersteld, hoe meer training je aankunt. Zorg voor voldoende rustdagen, verspreid over de week en zorg voor een ondersteunend voedingspatroon voor een optimaal herstel. Plan na elke 3 á 4 weken intensief trainen een semi-rustweek (deload). Dit is de week waarin je echt vooruitgang boekt!

TIP 5 Besteed ook aandacht aan conditionele trainingen
Het aerobe en anaerobe systeem spelen, ook bij klimmen, een belangrijke rol. Dit kan fietsend of hardlopend, maar ook klim-intervaltrainingen zijn een goede (en leukere) manier om het aerobe en anaerobe systeem te trainen.

TIP 6 En last but not least. Bepaal voor je start met een training of je wilt presteren
Ga je presteren omdat je boulders of routes uit wilt klimmen of ga je trainen, gericht op een bepaald doel en dus niet perse gericht op uitklimmen van routes of boulders.