Na 35 jaar inzet voor het sportklimmen nu erelid: Rutger Elink Schuurman

Vorige

Iedereen die aan meer dan twee wedstrijden heeft meegedaan of deze bezocht heeft, moet Rutger Elink Schuurman voorbij hebben zien komen. Het is alleen de vraag of jou dat opgevallen is, want Rutger is altijd even bescheiden als onmisbaar tijdens de wedstrijden waar hij vrijwilliger is.

Nu niet meer. Rutger is tijdens het NJK op 1 april 2023 flink in het zonnetje gezet. Hij werd door de voorzitter van het hoofdbestuur van de NKBV toegesproken en aan hem is het erelidmaatschap van de NKBV toegekend.

Het werk van juryleden
Juryleden zijn onmisbaar tijdens wedstrijden. Ze maken vaak lange dagen. Voordat de wedstrijd begint helpen ze mee met het opbouwen van de wedstrijd: camera's installeren, met afzetlint in de weer en nog even overleggen met een hoofdroutebouwer. De jury die verantwoordelijk is voor de wedstrijdadministratie doet daar nog een schepje bovenop.
Juryleden zijn blij en tevreden wanneer ze na een wedstrijd terug kunnen kijken op een eerlijke, sportieve strijd waarin de beste gewonnen heeft. Dat is best ingewikkeld soms. Publiek begrijpt niet altijd waarom delen van een hal worden afgezet en dat je "rustig aan!" niet altijd kunt roepen naar een klimmer. Soms lopen de gemoederen op. Dat is heel begrijpelijk maar het maakt het werk van een jurylid niet altijd even gemakkelijk. Jureren vergt veel meer dan concentratie en regels toepassen. Een goed jurylid heeft ook geduld, inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden.

Wat dat betreft geeft Rutger al tientallen jaren lang een heel goed voorbeeld.

Wat Rutger zo speciaal maakt
Rutger is een drijvende kracht en rode draad in de (inter)nationale klimcompetitie. Hij organiseerde de eerste klimwedstrijden in Nederland en schreef de eerste computerprogramma's om scores te verwerken. Rutger is de nestor van de wedstrijdadministratie. Bij hem kan iedereen met vragen over scores en uitslagen terecht. Als oprichtingsbestuur van de Sectie Sportklimmen hebben we hem rond de eeuwwisseling leren kennen toen wij actief waren als lokale en regionale trainers en met onze pupillen wedstrijden bezochten. Altijd een vriendelijk woord, altijd belangstelling. Als geen ander is Rutger degene die kinderen en ook ouders immer geduldig uitlegt wat de regels zijn en waarom het belangrijk is dat die regels er zijn.

Rutger is in staat om klimmers van 25 jaar terug op te sommen. Van iedere klimmer wil hij dan weten hoe het met ze gaat, waar ze terecht zijn gekomen. Die oprechte belangstelling is wie Rutger is.

Het is ons opgevallen dat er maar weinig fotomateriaal is van Rutger, die er weliswaar "gewoon altijd is", maar altijd in een bescheiden en dienende rol. Deze man verdient zijn gewicht in goud en sowieso verdiende hij het eigenlijk al jaren terug om eens goed in het zonnetje gezet te worden!
Daarom heeft het bestuur van de Sectie Sportklimmen hier meteen na haar oprichting werk van gemaakt en Rutger - met veel ondersteuning van Tim van der Linden die de meeste feiten verzamelde - voorgedragen voor het erelidmaatschap van de NKBV. Het hoofdbestuur van de NKBV en de Vergadering van Afgevaardigden steunden deze voordracht en kende het erelidmaatschap toe.

De feiten:

  • Al in 1988 initiator van de allereerste sportklimwedstrijden in Nederland. Dat is nu al 35 jaar geleden!
  • In 1990 een eerste computerprogramma geschreven om scores te verwerken tot uitslagen.
  • In 1997 lid van de Events Commission van de UIAA, voor de internationale ontwikkeling van de sport.
  • In 1999 overstap naar de Rules Commission (tot 2009).
  • Vertalen van de internationale regels van deze commissie naar het Nederlands.
  • Zorgt ondertussen in al die jaren voor startlijsten en de verwerking van de scores tot een uitslag, dit zijn misschien wel 600-700 wedstrijden in totaal! Maar waarschijnlijk zijn het er meer want hij voelt zich niet "te groot" om ook actief te zijn bij lokale en regionale wedstrijden.
  • Dit lijkt een eenvoudige taak, maar de scoring is complex en de roulatieschema's waarin geklommen wordt ook. Bovendien is de sport snel in ontwikkeling en is ook de scoring continu aan verandering onderhevig. Rutger zegt dan goedmoedig: "Ah, gaan we nu weer met andere leeftijdscategorieën werken? Dezelfde als tien jaar geleden? Prima hoor!"
  • Naast zijn administratieve taken is Rutger ook jurylid tijdens wedstrijden. Zeker bij de jeugdwedstrijden geeft hij met veel geduld en rust de vaak nog jonge jeugdige sporters antwoord op hun vragen over hun klassering of de wedstrijdregels.

 

Naast een oorkonde, een cadeaubon, een bos bloemen èn mooie woorden van onze voorzitter Peter Valkenburg ontving Rutger ook een mand met meer dan 100 kaarten, cadeaus, tekeningen en brieven van veel klimmers voor wie hij zich in de afgelopen 35 jaar heeft ingezet. Oud kampioenen Nienke Swart, Mirjam Verbeek. Kim van den Hout, Rachel Nilwik, Vera Zijlstra, Wouter Jongeneelen en Eric Jacobs, huidige topklimmers zoals Don van Laere, Pleun Frank, Lynn van der Meer en de broers Brand en deelnemertjes aan de Series waaronder Zoë van 6 jaar oud. Ook veel coaches en eigenaren van hallen waar hij te gast was als jury of wedstrijdaministrateur hebben hun felicitaties opgestuurd. Dat zo veel klimmers zijn meerwaarde zien is een mooi compliment!

Wil jij ook een kaartje sturen aan Rutger om hem te bedanken voor zijn inzet? Dat kan!
Stuur een e-mail naar bestuur@sectiesportklimmen.nkbv.nl voor de adresgegevens van de sectie, wij zorgen dan dat de kaartjes allemaal goed terecht komen.

 

De foto is van Sytse van Slooten die op iedere wedstrijd oog heeft voor iedereen